Over ons
Over ons
Infano betekent ‘kind’ in het Esperanto en is de toepasselijke naam van de grootste sociaal ondernemer op de markt van kinderopvang in België. In de meer dan 150 opvanglocaties over heel Vlaanderen en Brussel vangt Infano vzw elke dag zo’n 15.000 kinderen op. En voor de meer dan 750 medewerkers is een ding belangrijk: het kind centraal zetten.
Waar het allemaal begon...
Ons verhaal start in september 1994 met een allereerste locatie: ’t Maantje in Ternat. Kinderen van 2,5 tot 12 jaar uit verschillende scholen in Ternat kunnen hier voor en na de schooluren terecht in een kindvriendelijk ingericht lokaal. Samen met begeleiders maken ze van de tijd gebruik om leuke activiteiten te organiseren en vrij te spelen, de buitenschoolse kinderopvang ziet het levenslicht.
Op dat moment is er al een grote nood aan kwaliteitsvolle kinderopvang en dat wordt meteen ook weergegeven door het aantal inschrijvingen. In de jaren nadien worden de locaties buitenschoolse opvang uitgebreid naar de omliggende gemeenten, waaronder Sint-Katherina-Lombeek. Daar wordt in 2001 de flexibele opvang geïntegreerd in de opvang.
In 2002 wordt ’t Maantje een vzw en krijgt de organisatie een erkenning voor inclusieve opvang, wat inhoudt dat er voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte bijkomende financiële ondersteuning komt.
Het kinderdagverblijf Zonnetje wordt in 2003 opgenomen in de vereniging, waardoor een nieuw segment in de kinderopvang aangeboord wordt. Op dat moment werken er iets meer dan vijftig personeelsleden bij vzw ’t Maantje.
2005 is het jaar van de uitbreiding: de opvang in schoolgebouwen, ‘De Sterretjes’ of binnenschoolse opvang genaamd, wordt gestart in Dilbeek en de administratieve dienst van de vzw wordt uitgebreid.
Gezien het aanbod van de organisatie zich niet meer beperkt tot buitenschoolse opvang en meer en meer een overkoepelende organisatie wordt, dekt de naam ‘vzw ’t Maantje’ de lading niet meer. Daarom krijgt de vzw een nieuwe naam in 2006: Centrum voor Kinderopvang ’t Breugelkind vzw (CKO ’t Breugelkind vzw). Met de nieuwe naam wordt ook een nieuw gebouw in gebruik genomen, dat deels kinderdagverblijf, deels administratief centrum wordt. Datzelfde jaar wordt de dienst onthaalouders, ‘Zonnewind’, opgenomen in het CKO Breugelkind, en vanaf dan kunnen ouders ook voor occasionele opvang bij de vzw terecht.
Uitbreiding troef
Na enkele jaren verdere groei, bereikt de vzw in 2010 een nieuw doelpubliek met de tak ‘Bedrijfsopvang’. Lokale besturen en bedrijven kunnen op deze dienst beroep doen om tijdens de vakantiewerking opvang aan te bieden in hun gemeente en voor werknemers. Daarnaast wordt een interne technische dienst opgestart, om zelf gebouwen te renoveren en kleine klussen te kunnen opknappen.
CKO ’t Breugelkind is op dat moment in verschillende provincies aanwezig, waaronder Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen.
2014 is een kanteljaar voor de vzw. ’t Breugelkind krijgt nieuwe naam: Infano vzw. Infano is Esperanto en betekent kind, zo laat de vzw zien dat alle kinderen welkom zijn. Kinderen van elke nationaliteit, elke geloofsovertuiging, uit alle klassen kunnen terecht bij Infano vzw. Maar niet alleen de naam verandert, er wordt ook een studie- en adviescentrum opgericht. Deze dienst is in het leven geroepen om alle ondersteunende diensten te structureren en uit te breiden.
Er wordt voor het eerst een pedagogische visie opgesteld: een soort leidraad voor de dagelijkse werking en instrument om de ontwikkeling van de kinderen op te volgen.
Grootste sociaal ondernemer
Sporten is gezond, dus in 2015 zag de nieuwe sportafdeling van Infano vzw het licht: de Sportplaneet. Ze organiseren sportactiviteiten voor kinderen tijdens de naschoolse opvang en vakanties om de beweeglijkheid bij kinderen te vergroten. Ook voor externe bedrijven en sportorganisaties organiseert de Sportplaneet teambuildings en sportdagen.
De organisatie groeit op amper vijf jaar uit tot de grootste sociaal ondernemer in Vlaanderen en Brussel. Vandaag vangt Infano vzw meer dan 20.000 kinderen per dag op in een veilige, familiale omgeving met medewerkers die zich met hart en ziel inzetten voor de kleinsten van onze maatschappij.
De forse groei houdt Infano vzw niet tegen om nieuwe zaken uit te proberen: in Avelgem werd een ecologische crèche opgestart. De kindjes slapen daar buiten, er worden ecologische producten gebruikt en het beleid is borstvoedingsvriendelijk. Zo wordt er ingespeeld op de opkomende trend rond ecologisch en duurzamer werken. En dat heeft succes, er zijn zelfs wachtlijsten voor het kinderdagverblijf.
Much More Than Childcare!